Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2020 13:17 - Акад. Дмитрий Лихачов: Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 3354 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нека не забравяме, че първата руска светица е... внучката на нашия княз Борис Покръстител


Автор: Огнян Стамболиев

Руснаците и досега затаяват ролята и значението на българите в тяхното покръстване и създаване на литературата им. Те се опитаха дори да присвоят кирилицата като своя азбука. Да порусят и „княжната от Плиска”, както и внучката на нашия княз Борис Покръстителя и племенница на цар Симеон Елена (Олена, Олга), съпруга на варяжкия княз Игор, положил основите на Киевската Рус. След ранната му смърт „българинята” 40 години е управлявала младото княжество с желязна ръка, с камшик е вкарвала в реката мужиците, за да бъдат покръстени.

Олга е имала големи заслуги в началното покръстване на русите, заради което е канонизирана за първа тяхна светица. В студения север тя е основала градовете крепости на православието Псков (Плисков), Переяславл (Преслав) и Рилск, на името на нашия светец и всенароден покровител Йоан Рилски.

Руският академик Дмитрий Лихачов (1906- 1999), чиито изследвания засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“, много добре е знаел как точно стоят нещата. И затова той отбелязва:

„Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България - за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век – общочовешките идеи…

Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности.

България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”

Акад. Лихачов признава:

„Вие (българите) сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т. н., но България остана като голяма отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първа от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето… 



Гласувай:
9



1. shtaparov - Това е едно отлично мнение и остава ...
17.05.2020 03:32
Това е едно отлично мнение и остава само руските "учени" да го бяха признали,за да го признае и света! Те обаче траят като пукали и се преструват,че не са чули нищо за Лихачов нито за старите летописци а като папагали и развалени плочи повтарят сталино-титовските лъжи,че Българското писмо не било дошло от Българската земя а от "македонската" и дедите ни били прости катунари!
цитирай
2. tres1 - Така е shtaparov
17.05.2020 15:44
Но за голямо съжаление в Россия все още се придържат към правилото за болшинство и малцинство. Ако по-скоро узреят и приемат историята си такава каквато е, ще имат много повече полза, отколкото да ровят из аналите на разни викинги, хиперборейци и не знам още какви руси, със сини очи, които построили китайската стена и още стотина пирамиди, след което по неизвестни причини станали катунари и тръгнали обратно към хиперборея /Европа/. Когато пристигнали там град си построили /Киев/, за да се пазят от живеещите в околовръст диваци и понеже само те били руси се нарекли киевска рус. Иначе това азбука, календар, библия, коран са били скрити в каравана, докат пътуват да не станат зян. След това на другите диваци разяснили що е златна орда, какви са били Атила, Тамерлан и за финал останал само грозния Иван. Това татари и монголци били някакви роднини, събрали се в една обща сган, която те най-достолепно я разбили. И т.н. и т.н.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Мнение на достоен човек!
19.05.2020 17:01
Русия е естествено продължение и наследник на Стара, Велика България Езикът нагледно го доказва Псков, град и село Плисков, Рилск, Загорск, Киев ,са Българско дело
Не случайно, Святослав, синът на Олга, й пише, че иска да мести столицата в Преслав Да, той не е на чуждо място тук, той е законният наследник на трона, Българският!
Съдбата е попречила, ходът на Българската история да е друг
Принуден, заради ромейските ходове, да се върне в Киев/ не успява, загива по пътя/, той отнася най-ценното от Горящата библиотека в Преслав- книгите! По този начин спасява Българската книжнина!Руснаците сами признават ,че тъй нареченият Святославов сборник е всъщност- Симеонов!
Това за градовете е абсолютно вярно То е кодирано в името рус- селски Не е заради очите, а заради липсата на големи градове на цялата огромна територия!Забелязано още от римляните!
цитирай
4. kirk - По повод думите на акад. Лихачов
20.05.2020 00:11
По повод думите на акад. Лихачов, ако разбира се не са фейк, той е съветски, а не руски учен и имаше залитания към българите, не че това е чак толкова лошо на фона на останалия "хор", които откровено ви се подиграваха, а иначе - като цяло тези учьонъйе си нямат представа от термини: за тях и еленовъдите са нация - вж. статистиката и преброяванията на населението в СССР. За тях напр. нациите съществуват даже преди феодализма. В етнологията и соц. антропология това са етноси и там може да се правят подобни съпоставки и конкурси кой е по-, по- и най-...По-лошото е, че КПСС решиха да си направят експеримента за пътя и методиката по създаването на единната социалистическа нация в НРб-то! Така че вече няма българска нация, амераканизираха ви... Кофти - но факт!
цитирай
5. tres1 - г-н kirk
20.05.2020 12:21
Би било добре да свалите или да смените очилата с които гледате на българската история, защото тя включва и арменската такава. Ще бъде доста по-цивилизовано общуването с един премерен и приличен тон да се общува в блога. Дали има или няма българска нация е въпрос не на предпочитания или вкус, а с повишена трудност. Колкото до различните влияния върху същността и съдбата на историята - може много да се говори, но истината винаги намира начин да изплува. За това на всеки, за когото тя представлява интерес намира средства, форма, начин та да я потърси.
цитирай
6. dobrodan - Коментар 2, уважаеми tres1,
20.05.2020 20:42
e всъщност цялата руска история, на която и днес учат руските дечица. Горе-долу колкото македонската, един по-дългичък SMS и готово :).
цитирай
7. tera - Руснаците никъде не споменават или го правят под сурдинка,
22.05.2020 19:44
че Олга е от български произход. Те са най-великите и всичко велико е руско.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974605
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031