Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2013 20:38 - Пелазгите
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 2446 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 25.08.2018 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Пелазгите - най-старите жители на Балканите Пелазгите , а не гърците са народът сътворил най-старата цивилизация в Европа. Подобно на траките, техните роднини пелазгите са обявени за мистериозно изчезнал народ. Ако тези велики хора бяха едно малобройно племе би могло да се приеме, че поради война, природно бедствие, или епидемия всички те са загинали. Разгледаме ли историческите извори обаче установяваме, че пелазгите са обитавали огромна територия обхващаща днес Гърция, Южна България, Македония, Сърбия, Албания, а и част от земите на Азиатска Турция.
Херодот свидетелства, че земята наречена по негово време Гърция в миналото е наричана Пеласгия (История - II- 56). Страбон допълва твърдейки, че в древността цяла Гърция е била населена с пеласги (География - V. 5, 2 -4 ). Плиний Стари е ясен и точен пишейки, че Пелопонес е носил името Пеласгия, а Хемония е наричана Пеласгийски Аргос (Естествена История -IV.III. 8-IV, IV. VII. 27-viii-29). Тукидид също дефинира пелазгите като най-древните обитатели на Гърция (Пелопонеските Войни I-3). 
Римският историк Помпей Трог дава интересни подробности определяйки пеласгите за най-древното население на Македония и добавя, че държавата им е носела името Пеония (Justinus, Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus, VII-1). Страбон твърди, че Тесалия, а и Епир са принадлежали на пеласгийските племена (География-V 5.2.4). 
Дори и в Мала Азия е имало пелазги, Херодот им дава дом в Плакия и Скилака ( История I- 57), селища в днешна Турция. Пеласгите са обитавали също древния остров Крит. Там явно те са били благородническата класа на минойското общество, защото старите автори ги наричат ,,богоравни"". (Страбон, География V.5,2-4).
В края на бронзовата епоха пелазгите са най-голямата заплаха за Египет. Те, а и редица тракийски племена са така наречените ,,Морски народи"", които за малко да завземат страната на пирамидите. Фараонът Рамзес II воюва с тях.





Гласувай:
6



1. grigorsimov - Пеласги = беласци, Пеония = беония или белония. На сърбски и хърватски "бял" е "бео"!
05.08.2013 23:35
Македонският град Бела, гърците и днес наричат Пела или Мпела, което се дължи на говорните им недостатъци, защото не могат да произнасят звука "Б". И днешните гърци произнасят, а и пишат, името Боби, Мпомпи!!
Пеласги (т.е. беласци), траки, българи и южни славяни, са едни и същи народи, които са наричани от съседите си, в различните времена, по различен начин.
цитирай
2. tres1 - Едва ли са само говорни техните н...
06.08.2013 00:51
Едва ли са само говорни техните недостатъци или "достойнства". Не съм сигурен дали са първите които въвеждат двойния стандарт, но са кристален пример за него - съчиняват си азбука в която с два знака означават един звук, създават си два езика /писмен и говорим/, съчиняват си най-демагогското произведение в социален аспект т.н. демокрация /създадена и съществуваща единствено на базата на робският труд/ и редица други "тънки " тарикатлъци /както между впрочем и "рационалната" измислица на нашенските недоносчета да пишат в нета с латиница като сърби и поляци и да заместват ч с четворка и ш с шестица/ Изобщо напъните да са нещо по-по, а не само така, явно са характерна Балканска черта и то с дълги традиции.
цитирай
3. grigorsimov - Гръцките "особености" всъщност са еврейски, защото те по произход са евреи, от Дановото колено
08.08.2013 16:24
Потърсете аргументирани публикации в интернет: "Еврейският произход на гърците".
цитирай
4. shtaparov - Пелазгите- това са Беладжите (Б...
21.08.2013 23:05
Пелазгите- това са Беладжите (Бълъджите,Бълъгите),наречени в Памир "Белуджи". Но датите в първия видеоклип са объркани: преди 10 000 години няма Бронзова епоха,а Палеолит.
цитирай
5. tres1 - белинес
14.10.2013 20:50
Самото име белазги ни казва следното, че се касае за бели и земя, тоест земята на белите. Дали са имали в предвид земята на белите хора е друг въпрос. Името на "братята" елинес или белинес сочи определена разлика - бели не или не от белите. Вероятно едва ли става дума само и главно за цвета на кожата. Това, че днес почти приличат на нас е резултат от приемането им при белите, а не обратното. Именно тук се научават да строят и живеят в градове, а не обратното. Нищо, че се дерат до прегракване /като недоклани / да убеждават света в нашата дивотия и варварщина, то тя единствено е характерна за тях и показва какъв е в същност техния манталитет.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 982979
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930