Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 21:22 - 10-те непознати археологически обекта у нас
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 1435 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Повечето от нас са чували за най-големите археологически открития на нашето време. Познаваме и културно-исторически обекти като Царевец, Стария Несебър, Мадарския конник, Рилски манастир, Боянската църква, Свещарската гробница и др. Но страната ни е сред най-богатите на културно наследство и откриването на нови обекти не е нещо необичайно.

Кои са 10-те малко познати места, които можем да посетим, за да открием нови късчета история, разкри гл. ас. Боян Думанов, ръководител на департамент археология в НБУ в предаването „Десет“ по Bulgaria ON AIR.

Пещера „Козарника“, с. Орешец, Видин – Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 хил. г. преди нашето време.

Халколитен рудник „Ай-Бунар“, Старозагорско – Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

Укрепено селище в м. „Чертиград“, Етрополско – Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.

Късноантична крепост на н. „Св. Атанас“, Бяла – Това е по-скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI век.

Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново – Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

Римски и средновековен град Дуросторум-Дръстър – Много труден за проучване, защото се намира изцяло под гр. Силистра, дори е разделен на две части – едната в територията на България, а другата в Румъния. Знаков паметник от римската епоха е Силистренската гробница.

Еленска Базилика, гр. Пирдоп – Това е втората куполна базилика в България. Тя е укрепена и се смята, че е била култов център на обкръжаващите я села.

Крепост в м. „Големаново Кале“, с. Садовец, Плевенско – Превзета е след доста сериозна обсада от аварите. Опожарените пластове са дебели, открити са метални части от стрели, скелети от тела, както и множество богатства и предмети.

Средновековна крепост „Аневско Кале“, гр. Сопот – Много добре запазен обект, но много труднодостъпен. Смята се, че е средновековният град Копсис.

Средновековен град „Червен“, Русенско – Изключително живописен, отговарящ на всички критерии за средновековен град от Второ българско царство. Добре запазен е и се дели на две части – горен и долен. Строен е в ранно византийско време.

 
  •  



Гласувай:
4



1. barin - Интересни обекти. На половината не ...
26.05.2016 22:47
Интересни обекти. На половината не съм ходил, въпреки че съм обиколил България. Благодаря за информацията, конкретно за 2, 3, 5 и 8. За тях не бях чувал досегаили не им обръщах внимание и съм ги пропускал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 982779
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930