Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 02:32 - Тайната, която беше скрита от българите
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 2696 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Една от тезите, които се противопоставя на убеждението, че върховното божество на българите е Тангра - Тенгри е тази за народът на магите, чийто върховно божество е било наричано Едфу (слънцето) . 
В книгата на Деоген Лаерций "Животът на философите" в самото начало се казва, че философията дошла при гърците от магите. В понятието "философия" древните са влагали малко по-широк смисъл отколкото ние днес, тъй като към нея тогава спадали геометрията и математиката. Магите са наричани още и влъхви, мъдреци. Това е и едно от най древните значение на името българи, просветени, мъдри, маги. Важна следа, свързана с ранните българи, се открива и у арабския книжовник Ел-Балхи. Този любознателен пътешественик съобщава, че запитал някога българите как наричат Бога и идола, на който се кланят. И получил от тях отговор, че Богът се нарича при тях ЕДФУ, а идолът — ФА. Според Ал Масуди, българите са от религията на магите. Ценни сведения относно религията на древните българи се съдържат в средновековните хроники, писани на арабски език. В своята Космография [5,6], Захария ал-Газвини (Zakarija al-Qazwini) отделя специална глава за земята на „бурджаните” (дунавските българи), най-вероятно от времето на Омуртаг, когато чрез кораби по Дунава са били прехвърлени войски срещу въстаналите панонски прославяни. В тази глава се казва следното:

ПРЕВОД: Буржан е обширна земя на север. Денят там продължава четири часа, а нощта – тридесет часа и обратно. Жителите вярват във вярата на магите (magician) и езичниците (pagan). Те са във война срещу славяните и са почти подобни на франките (западноевропейците). Те са също много умели в занаятите и корабоплаването.

Това сведение е писано във времето, когато се прави ясно разграничение между българи и протославяни. За българите (прабългарите) се казва, че са "почти подобни на франките", т.е. антропологичния вид на българите и франките е почти еднакъв. Основната религия на дунавските "бурджани" е посочена като "вяра на магите", с който термин в тази епоха е обозначавана старата религия на партяните и другите източноиранци - поклонници на Слънцето, Месеца и другите важни небесни светила. С партянската дума "маг" са наричани жреците на тази религия. Думата "маг" днес е преминала в много езици и служи като основа за образуване на думите "магия", "магьосник". Посочва се, че сред "бурджаните" има и езичници. Това са вероятно местните протославяни, чийто вярвания в очите на Ал-Газниви очевидно нямат този статут на официална религия, какъвто има "вярата на магите", една от основните религии на Стария свят.







Гласувай:
8



1. metlichina - да...
12.01.2014 23:56
много е интересно..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 981010
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930