Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 09:20 - Най-древният народ в Европа
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 7253 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 16.02.2016 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  МЕЖДУНАРОДНО ГЕННО ИЗСЛЕДВАНЕ НА Y-ХРОМОЗОМИ ДОКАЗВА: Българите са най-древният народ в Европа  

Прадедите ни преди 2 хилядолетия са били кръвни роднини с унгарците, румънците и гърците, сочи генно изследване на кръвта, проведено в Европа и Северна Африка. То групира европейските народи, като се базира на десет Y-хромозомни гена (маркери), които са характерни само за мъжете и не присъстват в кръвта на жените.

От нашата страна са изследвани 130 мъже, на които е взета кръв. В нея е проследена т. нар. Y-хромозома, която жените нямат, обясни проф. д-р Иво Кременски, ръководител на Националната генетична лаборатория към Майчин дом – София.
Кръвните проби са обособили славянските народи в групата „Източна Европа“. В нея са руснаци, беларуси, украинци, поляци, словенци, хървати и изненадващо латвийци и литовци, но без естонците! Нас ни няма сред тази група народи, но това не значи, че впоследствие не сме натрупали славянски примес, уточнява проф. Кременски.
Към групата народи от Южна Европа, в която сме и ние, българите, са включени още италианците, сицилианците и съседите ни турци, гърци, румънци, както и българските турци.
„Кръвната ни близост с тях е логична, защото сме съседи, но интересна е връзката ни с унгарците. Тя е резултат на общия ни произход от Средна Азия“, коментира професорът. Днешните унгарци са доказани потомци на легендарните хуни. С тях от районите на Алтай и Тяншан към Европа през I–II век сл.Хр. се придвижват и българските племена. През V век, предвождани от Атила, те завладяват почти цяла Европа. 
От династичния род Дуло произхождат хан Аспарух и основателят на унгарската държава Арпад. Тези исторически данни са открити от унгарските езиковеди алтаисти проф. Петер Липтак и проф. Ласло Лигети.
За съжаление генното изследване на кръвта е само в Европа и не обхваща зоните на Кавказ и Средна Азия. Иначе от там биха изскочили прелюбопитни данни за движението на древните българи. Генетиката на ХХI в. не се вълнува от домораслите ни копнежи да се изкарваме ту славяни, ту арийци. Маркерите на Y-хромозомата потвърждават днес знанията за произхода ни, описани в родовата хроника „Джагфар тарихъ“ , писана през ХVII в. във Волжка България.
В нея е отбелязано, че българите се преселват в Азия от Балканите и Кипър, както сочи днес генното изследване на Y-хромозомата. После именно тези българи са част от хуните, които първи потеглят обратно към Европа и дават начало на Великото преселение на народите.

Всеки пети българин е с ген на 7800 години

Авторите на тази статия се включиха в генното изследване. Кръвните проби на фоторепортера Цветан Томчев показаха, че е носител на уникален генетичен код, характерен само за Балканите.
„Този уникален хаплотип (генна комбинация – б. ред.) на колегата ви Томчев е от 7800 години по тези земи и се предава само от баща на син“, обясни д-р Боряна Захарова, биолог от Националната генетична лаборатория в София.
Около 20 на сто от днешните български мъже се оказват носители на този ген, който няма аналог никъде по света. Тези мъже са кръвни потомци на местно население, живяло по земите на днешна България още от VI хилядолетие пр.Хр. Сиреч векове преди траките! И това мъжко население никъде не се е преселвало, нито е влизало в сексуален контакт с жени от народи, живеещи извън Балканите.

 

 

Автор Максим Караджов

 






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nikikm - малко е
28.04.2013 23:16
ала-бала!Гръбнака на всички славянски народи са българите-стари,пхрото,пра и пр.,все българи!Основа на културата на света,не само на европа.Дали писменост,а и май и цифри на целия свят!От българите са възникнали почти всички бели държави!недейте бърка нещата,господа!
цитирай
2. aristotelis - Рано или късно tresvski1, историческата мастурбация се допира до еротичните зони и тези действия се затвърждават с времето като навик!
29.04.2013 20:59
Здравей, tresvski1 - ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!
цитирай
3. tres1 - пример
30.04.2013 00:54
Г-н aristotelis ....едва ли може да се намери по-красноречив пример от вашия коментар в случая, за това какво представлява един съвсем крастав и недонагърчен полубалкански субект в наши дни.
цитирай
4. pvdaskalov - Привет!
30.04.2013 09:08
Едно заключение приветствам: "Генетиката на ХХI в. не се вълнува от домораслите ни копнежи да се изкарваме ту славяни, ту арийци."
Друго оспорвам: "И това мъжко население никъде не се е преселвало, нито е влизало в сексуален контакт с жени от народи, живеещи извън Балканите."
Защо го оспорвам?
Защото "жени от народи, живеещи извън Балканите" сами идват и до ден-днешен.
Сега - сериозно. За да се сравняват ДНК-профили, би трябвало да имаме образци от праисторически некрополи. В статията това не е съобщено. Читателят не е длъжен да вярва на необосновани твърдения.




цитирай
5. tres1 - споделям
30.04.2013 09:54
pvdaskalov - споделям резервите ви относно някои от направените или по-скоро опитите за заключения. По всичко е видно, че изследването не е достатъчно мащабно и както може да се предполага не е и евтино, та тези опити остават спорни.Друг извод се налага според мене, а именно, че с подобни интердисциплинарни методи може и би следвало да се обосновават възлови въпроси на историческата наука и фактология, за да може да се ограничава все повече процента на фриволните заключения и тълкувания.
цитирай
6. pvdaskalov - Във възторг съм...
30.04.2013 12:17
Във възторг съм от отговора. Чудеса могат да се направят с най-новите методи, но дали и научните работници, и любителите ще имат интерес от подобно мащабно изследване. Къде по-интересно е да се развиват разни теории! В редица области на човешкото познание се страхуват от окончателно решение на някои възлови въпроси. Така стои въпросът и с ред технически проблеми... Поздрави!
цитирай
7. genefan - Български ДНК изледвания
01.05.2013 04:54
Докога ще се препечатва тази стара информация? Наскоро излезе ново изследване за У хромозома на 808 българи "Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New
Clues about Their Ancestry".
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056779

Ако някои иска да чете достоверна информация за генетичната генеалогия, моля да следи форум Генетика на dir.bg.
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=genetics

Там пишат българи, които могат да претендират, че разбират от това, като следят всички чуждоезични форуми по въпроса.
цитирай
8. tres1 - genefan - Ами ще се препечатва, д...
01.05.2013 10:03
genefan - Ами ще се препечатва, докато не се появи новата, обработена анализирана и поднесена на сравнително приемлив за хората език. Иначе всичките извори са прилично посочени : -

1. Nitecki МЗ, Nitecki DV (1994) Началото на Анатомично съвременните хора. Ню Йорк и Лондон: Plenum Press.
2. Calafell F, Ъндърхил P, Tolun A, D Angelicheva, Калайджиева L (1996) от Азия към Европа: митохондриална ДНК последователност променливостта българи и турци. Ann Hum Жьоне 60: 35-49. DOI: 10.1111/j.1469-1809.1996.tb01170.x . Намерете тази онлайн статия
3. Kozlowsky JK, Саки D (2007) В търсене на произхода на модерността. Диоген 214: 134-145. DOI: 10.1177/0392192107077648 . Намерете тази онлайн статия
4. Ray N, Adam JM (2001) A ГИС-базирани растителност карта на света в последния ледников максимум. Интернет Archaeol 11. На разположение: http://anthro.unige.ch/lgmvegetation/5 .
5. Gimbutas M (1970) Прото-Индо-европейската култура: културата Курган по време на петата, четвърто и трето хилядолетие преди Христа; Кардона G, Hoenigswald HM, активен AM, редактори. Филаделфия: Университета на Пенсилвания Press. 155-195 стр..
6. Добрев PD (1991) The прабългари - произход, език, култура. София: Proxima.
7. Стаматов A (1997) Tempora инкогнита на ранната българска история. София: МГУ "Св. Иван Рилски".
8. Добрев P (1998) Разпнатия история. Част I: Заблуди на 19-ти век. София: IKK "Slavika-RM".
9. Фол A (2000 г.) българите. София: Тангра ТанНакРа.
10. Добрев PD (2005) Златното ядро ​​на Българската древност. София: Тангра ТанНакРа ИК.
11. Чолов P (2008) Волжка България (7 -ти -16 -ти век). София: Кама.
12. Haefs H (2009) Das Goldene Reich дер Памир-Bulgaren на Donau унд Wardar. Norderstedt, Книги на търсенето.
13. Димитров Б (2005) Дванадесет митове в българската история. София: Фондация КОМ, 38-65.
14. И унищожени O (1955) Die Bulgarische Fürstenliste унд умират Sprache дер Protobulgaren. Wiesbaden: Ural-Altaische Bibliothek, I.
15. Менгес KH (1968) тюркските езици и народи....

цитирай
9. tres1 - genefan - Няма да е лошо пишещите ...
01.05.2013 10:33
genefan - Няма да е лошо пишещите българи, които могат да претендират, че разбират от това, като следят всички чуждоезични форуми по въпроса да дадат и съответните уточнения за останалите непишещи /тоест полуграмотни българи/, за да се разбере с какво и как това допринася или отхвърля популяризираното до момента, като например същността на понятие като гръцки македонци, евентуално български сръбски, албански, та дори и македонски македонци. Дали и как това променя съдържанието на съответните хапло групи и подгрупи и евентуално налагащи се изводи. Допускайки, че си сведуща по въпроса ти отправям едно предложение - да подпомогнеш с материали и публикации публиката в тукашния сайт, като се надявам това да допринесе чуствително за общата кауза и удовлетвори повечето от участниците, за което предварително благодаря.
цитирай
10. genefan - Публикации за ДНК на българите
03.05.2013 03:21
Наистина е хубаво да се обобщи последната ДНК информация, но проблемът е, че се намират малко писатели за сериозна публикация.
Почти цялата информация е на английски, но има и няколко руски форума.
Добре преди някой да почне да разсъждава за произхода на българите е сам да се тества, да види от кои страни са съвпаденците му в генеалогичен аспект, защото най-общия процент на хаплогрупите понякога заблуждава.
Това може да се направи чрез Българския Генетичен проект на FamilyTreeDNA.
http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Bulgarian&vGroup=bulgariandna

Наскоро проекта получи дарение, специално за тестване на българи от района на Македония и Беломорието, вижте на тази карта как се разпределят тестваните засега . Увеличете мащаба и изберете от менюто ALL:
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=ymap

Отделно администратора на Българския проект Евгени Делев е създал и Македонски ДНК пороект, но там Фиромците не искат да се включват, защото бил българин. Като че той може да им промени резултатите, ха, ха.
http://www.familytreedna.com/public/macedonia/default.aspx?section=yresults
цитирай
11. aristotelis - Аристотел учи Александър, че „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”.
03.05.2013 12:35
tres1 написа:
Г-н aristotelis ....едва ли може да се намери по-красноречив пример от вашия коментар в случая, за това какво представлява един съвсем крастав и недонагърчен полубалкански субект в наши дни.


Аристотел (384 г. пр. Хр. – 322 г. пр. Хр.) : „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”
http://vemiplast.wordpress.com/2012/11/27/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8/#comment-363

Аристотел учи Александър, че владетелят винаги трябва да отдава голямо значение на чувството за чест. Той казва: „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”. Александър счита своя учител за „философ с правилни възгледи”.
Аристотел е роден в Македония, в Стагира, и на седемнайсет години е приет в академията на Платон в Атина. Той се счита за “родоначалник на познанията”с трактатите си за науката, тъй като се интересува от множество дисциплини, като например философия. В биологията той първи открива, че делфините са бозайници. Във физиката поставя основата на теорията за четирите елемента – огън, земя, въздух и вода. Той дава името на “Аристотеловия модел” в астрономия­та, според който Земята е в центъра на Вселената. Той открива, че Земята е кръгла, след като наблюдава затъмнение. Много от неговите открития се доказват по-късно – в наши дни. Но чак през Ренесанса европейските учени доказват, че неговият труд има фундаментално значение за науката. Той опровергава теорията за идеите на своя учител Платон и всява смут сред политическите кръгове с твърдението си, че гръцката демокрация е моно­полна. Аристотел, който се прочува в цяла Гърция, е поканен от Филип II да се върне в
родината си и да стане наставник на сина му. Съществува теория, според която това решение е подкрепено и от факта, че Аристотел е син на дворцовия лекар на дядото на Александър.

Мъдрият Аристотел предава на тринайсетгодишния принц богатството на знанието. Той му преподава чужди езици, започвайки с латински, юдейски и вавилонски, обяснява „движението на звездите”, изкуството на реториката, показва му как се прави дисекция на жаби и как плува сепията. Философът е дълбоко уважаван от Александър. Все пак ученикът не постига успехи в областта на философията и политиката и просто приключва с тях.
цитирай
12. tres1 - Г-н aristotelis - Аристотел е фи...
03.05.2013 16:56
Г-н aristotelis - Аристотел е философ и Александър е велик. Само дето философията е нелесна наука и както тези, които са срещу гърците, са просто животни - така и онези, които живеят за сметка на животните, са обикновенно паразити. И Александър е велик, но за кого и колко. Ако не сте разбрали къде и как е прекършено неговото величие - попрочетете и ще разберете защо онези, които са направили това са избили за назидание 10,000 негови войници и други 10,000 са накарали да се задомят за жени от местното население, включително и самият велик Александър. Допускам, че и немалка част от бактрийците направили това, в своето минало са потеглили към Индия от областта Македония. Така, че г-н aristotelis уважавай гръцкото, но не за сметка на останалите /животни примерно/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 985170
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930