Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2013 11:41 - Най-старото злато в Европа
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 4614 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.12.2018 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 През 1972 г. в западната индустриална зона на Варна при изкопни работи случайно са открити златни предмети. Спасителните разкопки разкриват, че тук, на площ от повече от 7 000 кв.м. е разположен праисторически некропол. Археолозите досега са проучили 294 гроба. В някои от тях скелетите са били положени по гръб, с изпънати ръце и крака, а други - свити, легнали на една страна. Има и трета група гробове, които са кенотафи - без човешки кости, защото в тях са били извършвани символични погребения.

image

image
Гробовете са с разнообразен гробен инвентар, но това, което предизвиква научна сензация в световната археология е намирането на повече от 3 000 златни предмета с общо тегло над 6 кг. Богатството и количеството на гробните дарове категорично говори за наличие на имуществено и социално разслоение на тогаващното общество. Само в 1/5 от гробовете са намерени златни предмети, а по-голямата част от тях се съдържали едва в няколко от гробовете. В гроб 36 златните предмети са 859, а в гроб 43 - 990, с общо тегло 1.5 кг.

Най-богатите на златни предмети гробове насъмнено са принадлежали на вождове жреци. За това свидетелстват и откритите жезли от фино полиран камък със златна дръжка. Жезълът е символ на висша светска или духовна власт. Намирането им тук е най-ранното свидетелство за появата на владетелска институция в Европа. В кенотафите на знатни хора черепите на загиналите далеч от родното място за заместени от глинени маски. Върху тях чрез апликирани златни пластини са изобразени човешки лица.

Сред предметите особвено силно впечатление правят изрязаните от златна пластина обредни фигурки на бик, масивните златни гривниогърлиците от едри шлифовани мъниста от халцедон, идолите от кост, открити най-ваче в кенотафите. От гробовете са извадени голям брой най-разнообразни скъпи вещи, майсторски изработени от мед и злато, камък (мрамор, кремък, полускъпоценни камъни), кост, раковини, глина.

Варненският некропол е датиран във втората половина на V  хил.пр.Хр. и принадлежи на каменно-медната епоха (енеолит). Досега по света не е откриван подобен богат паметник .Най-старите златни изделия - 31 мъниста - са намерени в гроб от средния енеолит, т.е. началото на средата на V хил.пр.Хр. Варненският некропол и находките в него, както и редица други факти, дават основание да се приеме, че в района на Варненските езера е възникнала първата европейска цивилизация - най-древната  в света, зародила се векове преди другите древни цивилизации на Земята - египетскат, шумерската и др.

Проучванията на Варненския енеолитен некропол започва Михаил Лазаров, но основната им част е осъществена под ръководството на Иван Иванов. Специален интерес към находките проявява цялата световна наука. В Япония е създаден документален филм, в който се експериментира как са направени златните предмети, открити тук. Съкровището е показвано на изложби в Япония, Израел, Германия, Франция, а понастоящем се съхранява в специална зала на Варненския археологически музей. Все още не е открито по-старо злато,обработвано от човека.

Любопитно: Формите на златните предмети от Варненския некропол не са уникални. Множество по-ранни изделия имат подобни геометрични форми, характерни за изкуството на каменно-меднат аепоха, но  са изработени от кост, камък, черупки на миди. Въпреки опростената им форма изработката изисква голямо майсторство заради високата чистота на златото. Учените предполагат, че стопеният златен пясък е бил изливан на плоска повърхност в тънък лист. От него изрязвали ивици, от които се изработвали предметите. Външната повърхност се излъсквала с фин пясък и кожа. По вътрешната повърхност на златните предмети от Варненския некропол иа след от чукчета и длета от камък, мед и дърво.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974547
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031