Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2012 11:40 - Т р а к и т е
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 2756 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 27.12.2018 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някои обобщения за траките, тяхната религия, бит, култура и обществен живот, изградени на болшинството от археологическите артефакти  намерени в България.





Гласувай:
11



1. atil - Искам да хвърля една бомба тук, като ...
31.03.2012 13:46
Искам да хвърля една бомба тук, като осветля някои подробности за Атил Бурджански. Някои криви хора с криво мислене и криви души, които сигурно имат много малко общо с траките или вообще нищо общо нямат обичат да разсъждават фантастично дори по отношение на хора от нашето съвремие...
Атил има реална представа за траките още от дете,преди Китов още да бил чувал за тях сигурно.А да не говорим за подвизаващите се "траколози" в интернет пространството.
Преди да дойдат българските боили да си направят аули по долините на Бели и Черни Лом тук са живели траки - гети и то от високо потекло.Точно тук където съм се родил аз.Освен крепостта която е точно над селото(Сеново) в източния край на 500 метра от първите къщи от стария квартал има тракийска могила по-голяма от тази наречена "Голямата косматка".Където един мой приятел сме спускали с въже вътре като деца.След това лично аз съм копал страничнои знам какво и как се е строило.Артефакти и монети са намирани много.По-автохтонно население от капанците в България не е засвидетелствано..Затова тия дето се правят на автохтонисти първо мене трябва да ме питат и тогава да приказват и не да ми цитират разни умрели чужди хора ,които често дори не са знаели какво пишат и за какво става въпрос.Ако не бях осмислил и разбрал безценното значение на сборника "Джагфар тарихи" нямаше да публикувам и един ред от него. Траките са древни булгари и масово се подчиняват и приобщават към каганата основан от Атил Аспарух.Тия от тях които са съхранили старата си култура и самосъзнание.
цитирай
2. tres1 - Фугас
31.03.2012 15:11
atil - До колкото съм запознат с експлозиви, тази "бомба" го докарва на фугас. Ако такова изделие падне в блато ефекте е едно нищожно бълбук и пляс.....
По- сериозно казвате, че "Някои криви хора с криво мислене и криви души, които сигурно имат много малко общо с траките или вообще нищо общо нямат обичат да разсъждават фантастично дори по отношение на хора от нашето съвремие..." Полезно ще е да ни посочите или споменете кои са кривите хора, с какво мисленето им е криво и на къде кривят душите им. След това всеки по отделно би могъл да прецени какво и колко общо имат с траките. Надявам се така да е по-справедливо или резонно. Колкото до фантастичните разсъждения за хора от нашето съвремие - нека отделим такова обсъждане за друг постинг или място. За илюстрация мога да ви кажа, че на друго място поместих материал за това "Как траките помогнали в създаването на китайските династии", но той бе приет като шега. Що се отнася до могилата в Сеново - уведомени ли са и кои от компетентните институции /евентуално кога/ Колкото до вашата личност /без да се засягате/ няма да е зле ако предложите повечко информация, та да могат хората да се запознаят с интересуващите ги детайли.
Общо взето ви благодаря за коментара, с едно предложение - нека общуваме малко по-цивилизовано /без ненужни експлозиви/, а да ползваме такива само когато и където трябва. Надявам се на разбиране от ваша страна.
цитирай
3. atil - Паметник на културата е отдавна ...
31.03.2012 17:31
Паметник на културата е отдавна !Знае се много добре, има и други в този край,явно нарочно ги държат консервирани,едно поради липса на средства, друго поради липса на заинтересованост от републиката(нарочно не казвам държавата).Мой пропуск е че не поставих думичката бомба в кавички! Имах в предвид на първо място едно лице наричащо се Боцман и според мен добре известно в интернет пространството...Няма да му давам характеристики и квалификации,но факта ,че специално заради мен отвори тема във форума на История БГ със заглавие "Вчера мингянин днеска българин" е достатъчно красноречив.За какво същество става дума.Тези от неговата порода не са много ,но затова пък са много активни.
На около 4-5 км. от въпросната могила по поречието на Бели Лом има друга местност - паметник на културата.Наречена Шанлък.Някой само да не си помисли че поемата "Шан-кизи дастаны" е писана там.Тава че е имало тенгрианско светилище там е едно,другото е че е известна със килиите на монасите исихасти и скалната си църква.
Към последователите на Ганчо Ценов не се отнасям агресивно,защото волю или неволю,колкото повече ровят в тази посока ,толкова повече факти изкарват в подкрепа на написаното в историческия сборник с летописи от Волжка България "Джагфар тарихи". В Китай траки обаче не са ходили,както и никъде извън Балканите.Паралелите и сходствата са на друга основа.
Побеснявам единственно когото наричат черното - бяло и когато по болшевишки и еди какъв си обичай прехвърлят от болната глава на здравата.Когато нагло лъжат ,мажат и клеветят!И когато посягат върху паметта на предците!
Тук не съм забелязал подобни неща така ,че опасенията ви са напразни, привлече ме заглавието,защото точно вчера бях старата къща на дядо ми близо до могилата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974695
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031