Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 08:21 - ДО ЕДИН ТВЪРД КОМУНИСТ: ЗА ХРИСТИЯНСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


ДО ЕДИН ТВЪРД КОМУНИСТ: ЗА ХРИСТИЯНСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ
 Вие негодувате, че Църквата е „изневерила на първоначалното си кому­нистическо устройство и е станала капиталистическа". Простете, но и  едното, и другото не е вярно.

Наистина първата християнска община в Иерусалим е имала общежително устройство, тъй че никой не наричал нищо от имота си свое, но  всичко било общо.Това общежитие не било резултат от външна принуда,  а естествен израз на вътрешното единство на християните, както е писано:  „Множеството повярвали имаха едно сърце и една душа”. Ние нямаме преки свидетелства защо този общежителен начин на живот не се е запазил, но и без  тях е ясно, че причината трябва да се търси в жестоките гонения от страна  на враговете на Църквата и в забраната на християнските молитвени събра­ния и общи трапези. Следователно не трябва да се смята, че християните не  са искали да запазят общежителния начин на живот - те са били принудени да го изоставят.

Общежитието обаче, под една или друга форма, се е запазило в Църк­вата през всички векове на нейното съществуване. То се пази и до днес в ма­настирските киновии, особено на Света Гора и в Русия, преди в нея да бъде наложен със сила безбожният и деспотичен комунизъм.

Ще попитате: защо Църквата не е разпространила общежителното ус­тройство на живота върху целия народ и върху всички народи, или поне върху онези, които са приели християнството? Естествено, защото външни­те обстоятелства не са били благоприятни и защото светът не е бил съзрял за такова доброволно общежитие. Но ако това е било невъзможно вчера, може би ще бъде възможно утре. Главното е, че Църквата не се е отрекла от своя първоначален общежителен идеал и не го е изоставила по своя воля. Може, по Божи промисъл, онова първо християнско общежитие да е било пророчество или предобраз на християнския обществен строй, който ще се установи сред християнските народи в края на времената.

Невярно е и второто Ви твърдение, а именно, че Църквата се била при­лепила към капитализма. Защо да прави това? Църквата не е подпомагана от капиталистическата класа. Тя е поддържана и подпомагана от средното съсловие и от бедните. Чудно ми е по каква причина Църквата би подкре­пяла капитализма? 

През миналия Велик пост причастявах вярващите в една белградска църква. Имаше стотици причастници - обикновени вярващи хора, които не клонят нито към левичарската, нито към десничарската пропаст, а се при­държат към средния път. Нямаше нито един капиталист. Нито един капи­талист не причастих тогава. И това не е изключение. Това е правило, с редки изключения. Ето защо намирам Вашето твърдение, че Църквата подкрепя капитализма, за произволно и невярно.

Мир Вам и радост от Христос!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски


Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764606
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031